dimarts, 27 de maig del 2014

Autònoms (1)



Doncs sí, ha tocat el torn de parlar dels autònoms.
I el tema dóna per fer-ne uns quants posts.

Comencem fent una mica d’història i remuntar -nos als primers autònoms: pintors, paletes, fusters... Gent que no estava en nòmina de cap empresa i que, per tant, eren autònoms. També hi havia un col·lectiu que no treballava sota els dictats de cap empresari i embolicaven la seva professió d’una aura de pedigrí (pedigree per als puristes) que els impedia d’utilitzar la paraula autònom quan es referien a ells mateixos. A tot estirar, es definien com a professionals lliberals, tot i que potser seria més correcte anomenar-los professionals lliures. Ara bé, també podríem discutir si això de lliures és del tot encertat; però com dirien a la tele, això ja seria tema per a un altre programa. Em refereixo bàsicament a advocats i metges.

Però no us despisteu amb el nom. Podeu parlar d’autònoms, de professionals lliberals o, amb l’entrada dels anglicismes al món de l’economia i els bisnes (business per als puristes), de freelances... No és del nom que us vull parlar, sinó d’aquest col·lectiu i les seves perspectives futures. Un col·lectiu que, al marge de la conjuntura de crisi actual, creix i anirà creixent cada vegada més. Un col·lectiu que en el mercat laboral actual (i sobre tot, en el futur) anirà tenint cada vegada més pes.

En els pròxims posts dedicats als autònoms explicaré les raons per les que cada vegada hi haurà més autònoms. Per tant, anem-nos familiaritzant amb aquest concepte. Perquè cada vegada serà més fàcil trobar algú que esdevingui autònom en el nostre entorn... si és que no som nosaltres mateixos els que ho acabem fent.


Nota:
Permeteu-me aquesta breu nota final per explicar el per què del nom freelance. Resulta que té uns orígens ben antics, uns orígens que ens remeten a l’edat mitjana. Freelance vindria a ser el mot anglès donat als mercenaris de l’època (free = lliure, independent ; lance=llança), és a dir, un cavaller que no servia a cap senyor en concret i que els seus serveis podien ser llogats per qualsevol


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada